Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Ο ΔΙΠΛΟΧΕΣΤΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ









Ο ΔΙΠΛΟΧΕΣΤΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
(Αύγουστος ο Συκολόγος, Τραπεζοφόρος και Διπλοχέστης)
-Αύγουστος ο Μεταγειτνιών-









«ΚΡΕΠΑ ΑΓΚΙΝΑΡΑ»
-ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ"




-Γεια σας! Μπου φαίνεται μπως συναχώθηκα.
Αλλά ο γιατρός μπου είπε μπως σε μια βδομάδα θα είμπαι καλύτερα.
Ήταν κάτι το αναπάντεχο για μήνα Αύγουστο!

Ξαφνικά τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, εξαπλώθηκε παγετός σε όλη τη γη και πριν ακόμα συνέλθουν από την έκπληξη ακόμη και οι μετεωρολόγοι, καύσωνας και μαύρη βροχή, συνέχισαν την θεότρελη εναλλαγή του καιρού.
Μέσα σε λίγες μόνο μέρες όλα άλλαξαν στον πλανήτη.
Οι αγκινάρες, τα σύκα, τα όσπρια και γενικά τα κατώτερα αγαθά, τα αγαθά του φτωχού πήραν την εκδίκησή τους. Έγιναν ανάρπαστα.
Αντίθετα οι αγελάδες, τα πρόβατα οι χοίροι και όλα τα είδη που επιμελώς και απροσχημάτιστα εκτρέφονταν για το τραπέζι του ανθρώπου έγιναν ισχνά και άνοστα. Πολλά είδη μάλιστα τρελάθηκαν και από χορτοφάγα έγιναν επιθετικοί κυνηγοί θηρεύοντας ακόμα και το είδος τους. Η αβεβαιότητα για το αύριο επικρατούσε πια παντού και σε όλους τους τομείς.



H πετρελαϊκή κρίση έδειξε ακόμα μια φορά, τα κοφτερά της δόντια, αυτή τη φορά χωρίς προσχήματα. Πόλεμοι ξέσπασαν μέσα στο κατακαλόκαιρο  σε όλη τη γη και μόνο παιδιά ντυμένα στρατιώτες κυκλοφορούσαν πλέον στις παραλίες.
Στοίχειωσαν όλα, ακόμα και τα όνειρα. Τρίζουν απαίσια και αυτά, άρρυθμα, αν και κατά βάθος, ο χτύπος της καρδιάς όλων, είναι κρυμμένος όπως η καρδιά μιας άγριας αγκινάρας. Για να την φτάσεις πρέπει να διασχίσεις τα αγκάθια ακόμα και στα όνειρα.






Καλό μήνα Συναχωμένε, ξύπνα!! Λέει η φωνή της συντρόφου.
Η αγαπημένη σου κρέπα αγκινάρα με μαρμελάδα σύκο για πρωινό! ‘Έχει πολλές βιταμίνες, κάνει καλό στο συνάχι…
Ανοίγω το ένα μου μάτι. Ύστερα το άλλο.
Χασμουριέμαι μισοκοιμισμένος ακόμα και βγαίνω από αυτό το όνειρο της «επόμενης μέρας», χωρίς καμιά όρεξη για κρέπα αγκινάρα. Στοίχειωσαν όλα, ακόμα και τα όνειρα γέμισαν αγκάθια. Το πρόβλημα είναι ότι κανένας, όπως και εγώ δεν φέρνει αντίσταση. Τρέχουμε και τρώμε τόσο πολύ ότι μας σερβίρουν που δεν μπορούμε να σταθούμε από τη νύστα. Μιλάμε όλοι μαζί, συναχωμένοι μαζικά, κάνοντας έντονες χειρονομίες και στοιχηματίζουμε για τον αυριανό καιρό, παγετώνα ή καύσωνα τυχοδιώχτες μετεωρολόγοι, χωρίς τελικά να καταλαβαίνουμε τίποτα. Θυμωμένοι, αγανακτισμένοι, απογοητευμένοι, πέφτουμε για ύπνο σε μια μόνιμη αναβολή της αντίστασης, απλοί ρυθμιστές του Air Condition.
Στο κάτω-κάτω όμως, οι καιρικές συνθήκες ακόμα και οι ασυνήθιστες και ακραίες έχουν την έννοια του πρωτότυπου, που καλεί για επαγρύπνηση.
Μαθήματα αναρρίχησης, ακόμη και στα όνειρα προσφέρουν.
Δηλαδή, πολύ απλά, ας έχεις πάντα μαζί σου ένα μπλουζάκι, ακόμα και στον καύσωνα και μια ομπρέλα ίσως. Όλα αλλάζουν…
«Είναι πολύ απλό, ο καιρός επιφυλάσσει πάντα εκπλήξεις,
αγαπητέ μου Γουάτσον», όπως θα έλεγε και ο Σέρλοκ Χόλμς.
Όλα αλλάζουν…











«εώα επιτολή» του Σείριου


«Ο Σείριος είναι το λαμπρότερο άστρο του αστερισμού του Μεγάλου Κυνός και η εώα επιτολή του σ’ αυτή τη χρονική περίοδο είχε συνδεθεί στην αρχαιότητα με τα κυνικά καύματα (τα dies caniculariae των Λατίνων), δηλαδή με τις θερμότερες ημέρες του έτους, τα οποία καύματα οι αρχαίοι απέδιδαν στην επί πλέον αύξηση της θερμοκρασίας από την υποτιθέμενη προσθήκη της ακτινοβολίας του Σείριου στην ακτινοβολία του Ήλιου».


Μάνος Δανέζης & Στράτος Θεοδοσίου



































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου