Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

« POLYAGOGIA»
















videoart 1






Η ΠΟΛΥΑΓΩΓΙΑ αποσκοπεί στην δημιουργία ενός ενιαίου αισθητικού αποτελέσματος με τον συνδυασμό των παραδοσιακών τεχνών   με τις «νέες» . Η  Ζωγραφική της «κορνίζας» αποχωρεί  από τον καμβά , φωτίζεται και επεξεργάζεται ηλεκτρονικά ντύνεται ηχητικά και αποκτά φωνή μέσα από τον ποιητικό λόγο σε μια ελεύθερη πειραματική προσπάθεια επικοινωνίας και μετάδοσης του εικαστικού μηνύματος.
Η μουσική μέσα από την σύντηξή της με τον ποιητικό λόγο όπως και την συστέγασή της τόσο με την ζωγραφική όσο και την φωτογραφία στοχεύει σε μια πρωτότυπη και πολύμορφη επικοινωνία των καλλιτεχνών με το κοινό. Στόχος , να κινηθούν ελεύθερα -και όχι αυτόνομα- από την ποίηση αντλώντας στοιχεία και αισθήσεις που θα ωθήσουν τον ακροατή να ταξιδέψει από το στημένο κάδρο του βιβλίου σε συναντήσεις με αρχέγονα κύματα, στη χειραψία με αθανάτους, στην ενσάρκωση των γεωμετρικών σχημάτων, στο παγερό τοπίο του απαγορευμένου πλανήτη, στο οφικό σύμβολο, στην έξοδο και άνοδο, στο μουσικό βουνό. Η Θέση μας είναι ότι η ταυτόχρονη παρουσίαση των έργων δεν τα αποδυναμώνει αλλά αντίθετα τα ανασυνθέτει κατά ένα δημιουργικό τρόπο.










videoart 2








ΠΟΛΥΑΓΩΓΙΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ


Ένας « χώρος» με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ο συνδυασμός των έξι παραδοσιακών τεχνών με τις υπόλοιπες «νέες» στην δημιουργία ενός ενιαίου αισθητικού αποτελέσματος. 
Η ηλεκτρονική ποιητική , αποτελείται από ποίηση, ηλεκτροακουστική μουσική, video και προβολές διαφανειών.

Πρόκειται για μια συλλογή συσχετιζόμενων έργων που δημιουργήθηκαν σε δύο ή περισσότερα από τα παραπάνω μέσα. Η αφετηρία είναι ο ποιητικός λόγος ως ο αμεσότερος τρόπος μετάδοσης ενός μηνύματος. 
Οι εκφραστικές δυνατότητες της μουσικής και της εικόνας χρησιμοποιούνται αντιστικτικά, αλληλεπιδρώντας έτσι στη δημιουργία ενός σύνθετου θεάματος- ακροάματος. Τα πρώτα έργα δημιουργήθηκαν το 1985 με την βοήθεια του συστήματος UPIC ( ΠΟΛΥΑΓΩΓΙΑΣ) του Ι. ΞΕΝΑΚΗ από τον Κώστα Στρατουδάκη «Αποσπάσματα από πυκνό χρόνο» και τον ποιητή Ανδρέα Παγουλάτο «Τροπές/όργια και εμπόδια» , αντιπροσωπευτικών αυτής της τάσης. 
Ο ιδιότυπος αυτός διάλογος ανάμεσα στην ποίηση και την ηλεκτροακουστική μουσική πρωτοπαρουσιάστηκε στις 2ες «Διεθνείς συναντήσεις Ποιήσεως» στο GOGOLIN ( Γαλλία ΄85 ) και στο διεθνές Φεστιβάλ ποιήσεως POLYPHONIX (1986).

 
















videoart  3










CONJECTURAL ANATOMIES.


Οι «εικαστικές ανατομίες» του Θανάση Πάνου αποτελούν  ένα δρώμενο συνδυασμού και συσχέτισης δυνάμεων από το ένα είδος δημιουργίας στο άλλο στα πλαίσια της Πολυαγωγίας.   






































« POLYAGOGIA» - videoart - T.Panou





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου