Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Παράνομα Ερωτικά μυστικά σε φωτογραφικό θάλαμο





Με τον παππού μου η σχέση μας είναι φοβερή. Μια συμμαχία κρυφή απέναντι στην εξουσία του πατέρα μου και γιού του που και τους δύο, μας λέει Διογένηδες αραχτούς. Μάλιστα, τα λέμε όλα ανοιχτά και τόσο ελεύθερα σαν συμμαθητές. Σήμερα, για να με πιστέψετε, τον ρώτησα για την ομοφυλοφιλία. Χωρίς καμιά κατήχηση μου μίλησε με γεγονότα από την εποχή του και εννοούμε για  στοιχεία πάνω από ένα αιώνα πριν, μιας και ο  παππούς είναι μαθουσάλας.
-Αγορίνα μου-μου είπε-βγάλε μας μια photo-selfie να με θυμάσαι και θα σου πω για της εποχής μου τα κρυφά συμβάντα, αρχές 1900, που ήταν αντίστοιχα οι φωτογραφικοί θάλαμοι. Υπό διωγμό ήταν όλα τα σακάτικα όπως έλεγε η ηθική, αυτή η ορμή που χαίρεται να σακατεύει ότι πρέπει με δόντια σφιγμένα να κοιμούνται μέσα στον άνθρωπο.
Ο φωτογραφικός θάλαμος ήταν μια σκοτεινή σιωπή που λύτρωνε, φωτογράφιζε τα πιο τολμηρά και ήταν γι’ αυτό εξομολογητής χωρίς ποινές.
Σε κάθε άνθρωπο υπάρχουν πολλοί κρυμμένοι κόσμοι.





Έτσι λοιπόν, οι πιο τολμηροί φωτογράφιζαν το πρόσωπο που έπρεπε να κρύβουν και το μοιράζονταν με τον αποδέκτη του παράνομου έρωτα τους. Μετά βέβαια υπήρχε το άγχος να κρυφτούν καλά, μιας και δεν υπήρχαν κωδικοί να εξασφαλίζουν την ιδιωτικότητα.
Έτσι όταν τα άλλα μέλη της οικογένειας έβρισκαν τις φωτογραφίες ήταν αναπόφευκτη η καταστροφή τους. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η φρίκη όταν οι φωτογραφίες απεικόνιζαν ομοφυλόφιλα ζευγάρια και καίγονταν ή σχίζονταν σε μικρά κομμάτια για να διαφυλαχτεί το οικογενειακό μυστικό.





Πριν από τη γέννηση των Social media, οι παράνομα ερωτευμένοι, όπως και οι ομοφυλόφιλοι και οι λεσβίες δεν μπορούσαν να μοιραστούν δημόσια την προτίμησή τους. Η μόνη λύση ήταν οι  φωτογραφικοί θάλαμοι που μπορούσαν να μοιραστούν ρομαντικές στιγμές και να τις απαθανατίσουν.




Το πρώτο μηχάνημα αυτόματης πώλησης φωτογραφιών ή «photobooth» κυκλοφόρησε το 1883 από τον Έβερετ Πέρσιβαλ. Από την πρώιμη Εδουαρδιανή εποχή-τα φωτογραφικά περίπτερα έγιναν μια τρέλα και κατέκλυσαν πρώτα από όλα τα παραθαλάσσια θέρετρα. Ήταν μια μορφή ερωτικής επανάστασης γιατί ο οποιοσδήποτε εκτός από τις selfies με τα απόκρυφα σημεία του, μπορούσε να φωτογραφηθεί με τον σύντροφό του, νόμιμο ή παράνομο.







Πριν από μερικά χρόνια, ο σκηνοθέτης  Gregorio Davila ξεκίνησε ένα ντοκιμαντέρ για την πρώιμη Gay Ιστορία του Λος Άντζελες.






Τα εθνικά ιστορικά αρχεία των Gay & Lesbian υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια








The first self portrait vending machine or “photobooth” was introduced back in 1883 by a Percival Everett. By the early Edwardian era – photo booth selfies had become quite a craze. They were commonly found at sea resorts.







Now part of the ONE National Gay & Lesbian Archives at University of Southern California, these photos were  formerly the property of Joseph John Bertrund Belanger (the man on the right). A dedicated collector of LGBT history, the late Mr. Belanger served in the Royal Canadian Air Force in 1925 and a member of the Mattachine Society in the 1950s.






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου