Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΤΟ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΦΕΡΜΟΥΑΡ









«Τι πρέπει να κάνουμε μπροστά στο τέρας της τεχνολογίας; Αποτασσόμεθα τις επιθυμίες της σαρκός … και στρεφόμεθα εις τας αρετάς του πνεύματος . Η λαγνεία , διαθέτει μύρια προσωπεία, την αίθουσα χορού , το λαϊκό ποτοπωλείο, τα τούρκικα χαμάμ . Ωσαν την λερναίαν ύδραν προβάλλει νέα κεφάλια πανταχόθεν «ως και οι σύγχρονες εφευρέσεις της επιστήμης χρησιμοποιούνται δια την καλλιέργειαν της ανηθικότητας. Η αεριομηχανή… φέρει την απόλαυσιν του αυτοκινήτου και μια ολεθριώτατη απειλή , αυτήν του απομεμακρυσμένου πορνείου. 

Ο ηλεκτρισμός κατέστησεν δυνατόν τον κινηματογράφον. Λόγω του τηλεφώνου , μια νεαρή γυναίκα ημπορεί να ακούσει την φωνήν του μνηστήρος εις το προσκεφαλαιόν της.

Επίσης η πιο σκανδαλώδης εφεύρεσις όλων, είναι το ΣΥΡΤΟΚΟΜΒΙΟΝ της εταιρείας Τάλον, γνωστών γαλλιστί και ως ΦΕΡΜΟΥΑΡ το οποίον επιτρέπει εις κάθε άνδραν την ταχείαν πρόσβασιν … εις την ηθικήν κατάπτωσιν»

(Κατηχητική ομιλία Επισκόπου)









Στο μεσοδιάστημα  στα 1760 και 1860 πραγματοποιήθηκε ως γνωστό, η περιβόητη βιομηχανική επανάσταση, που έμελε να μεταλλάξει την ιστορική πορεία των κατοίκων του πλανήτη μας. Από τότε και μετά, η μηχανή και η τεχνική έρχονται να κατακτήσουν κάθε λεπτομέρεια της ατομικής και της κοινωνικής ζωής , σε σημείο που καθιερώνονται ως δυναστικές αναγκαιότητες του πολιτισμού.

Μπροστά στις νέες καταστάσεις το παλαιό, το συντηρητικό στοιχείο της ζωής με φόβο πάντα , διογκώνει τα προβλήματα και ως άμυνα , με κάθε τρόπο προσπαθεί να σκοτεινιάσει ακόμη και τον ήλιο , δηλαδή και τα θετικά στοιχεία μιας αλλαγής. Αυτό το δράμα από την διάσπαση της ισορροπίας πνεύματος και ύλης αποκαλύπτεται μέσα από την κρίση των αξιών.

Το παράδειγμα που αναφερθεί στην αρχή του κειμένου , μπορεί να φαντάζει ακραίο αλλά η θρησκευτική έφεση του ανθρώπου μας αποδεικνύει πως μπορεί να δέσει την σκέψη απέναντι στα πόδια των «τεράτων» που ο ίδιος ο άνθρωπος κατασκεύασε. 


«Πάντ΄ανοιχτά , πάντ΄άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου»   Σολωμός




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου