Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ






Όλες οι επιστήμες έχουν ένα φιλοσοφικό υπόβαθρο ηθικής και δεοντολογίας που μας παραπέμπει στο τι είναι καλό ή κακό.

Κάποτε ένας Ακαδημαϊκός σε ένα ινστιτούτο θετικών επιστημών έθιξε το θέμα του Θεού και την σχέση με το κακό. «Είναι ο Θεός ο δημιουργός των πάντων»;

Η απάντηση ήρθε από ένα σπουδαστή  "ναι, ο Θεός είναι ο δημιουργός»  

Ο καθηγητής συνέχισε «Εάν ο Θεός δημιούργησε τα πάντα συνεπάγεται ότι δημιούργησε και το κακό, δεδομένου ότι το κακό υπάρχει και αφού οι πράξεις μας καθορίζουν ποιοι είμαστε, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο Θεός είναι κακός» .
Εφόσον δεν υπήρξε απάντηση ο καθηγητής υποστήριξε ότι είχε αποδείξει ότι η χριστιανική πίστη ήταν ένας μύθος. 

Ένας άλλος σπουδαστής έθεσε στην συνέχεια το ερώτημα «Κύριε καθηγητά, το κρύο υπάρχει”;

Η απάντηση ήταν άμεση «Φυσικά και υπάρχει . Εσύ δεν έχεις ποτέ αισθανθεί κρύο»;

Ο σπουδαστής απάντησε «Στην πραγματικότητα , κύριε το κρύο δεν υπάρχει. Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής , αυτό που λέμε κρύο είναι στην πραγματικότητα η απουσία της θερμότητας. Απόλυτο μηδέν (-460Φ) είναι η συνολική απουσία θερμότητας και καθετί γίνεται αδρανές και ανίκανο να αντιδράσει σε εκείνη την θερμοκρασία. Το κρύο δεν υπάρχει. Έχουμε δημιουργήσει αυτή την λέξη για να περιγράψουμε πως αισθανόμαστε εάν δεν έχουμε καμία θερμότητα». Και συνέχισε: “ Κύριε καθηγητά , το σκοτάδι υπάρχει»;

Ο καθηγητής απάντησε «Φυσικά» .

«Κι όμως δεν υπάρχει , είναι στη πραγματικότητα η απουσία του φωτός. Το φως μπορούμε να το μελετήσουμε , το σκοτάδι όχι. Στην πραγματικότητα , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πρίσμα Newton  για να αναλύσουμε το λευκό φως σε πολλά χρώματα και να μελετήσουμε τα διάφορα μήκη κύματος κάθε χρώματος. Δεν μπορείτε να μετρήσετε το σκοτάδι. Μια απλή ακτίνα του φωτός μπορεί να σπάσει σε έναν κόσμο του σκοταδιού και να το φωτίσει. Πως μπορείτε να ξέρετε ότι το σκοτάδι απλώνετε σε έναν χώρο; Μετρώντας την ποσότητα του παρόντος φωτός. Έτσι δεν είναι; Το σκοτάδι είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από το άτομο για να περιγράψει τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει παρουσία φωτός» 
Και τότε ο σπουδαστής ρώτησε: «Κύριε , το κακό υπάρχει»; 

Ο καθηγητής αποκρίθηκε «φυσικά , όπως είπα στην αρχή. Το βλέπουμε στα καθημερινά προβλήματα της ανθρωπότητας στο πλήθος των εγκλημάτων και της βίας που κυριαρχούν».

Ο σπουδαστής απάντησε «Το κακό δεν υπάρχει , κύριε, ή τουλάχιστον , δεν υπάρχει από μόνο του. Το κακό είναι απλώς η απουσία του Θεού.
Είναι ακριβώς όπως το σκοτάδι και το κρύο , μια λέξη  που το άτομο έχει δημιουργήσει για να περιγράψει την απουσία του Θεού.
Ο Θεός δεν δημιούργησε το κακό.
Το κακό είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει όταν το άτομο δεν έχει την αγάπη του Θεού παρούσα στην καρδιά του.
Είναι όπως το κρύο που έρχεται όταν δεν υπάρχει καμία θερμότητα ή το σκοτάδι που έρχεται όταν δεν υπάρχει κανένα φως»

Ο καθηγητής δεν αποκρίθηκε.

Το όνομα του νεαρού σπουδαστή : Αλβέρτος Αϊνστάιν .    










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου