Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ;;;






-Φίλε…το μόνο που θέλω είναι μια κουβέρτα !!!! Γαμώ το κέρατό μου!!! Είμαι άνδρας και κοιμόμαστε αγκαλιά για να ζεσταθούμε…

Σήμερα με τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καθημερινότητα του έλληνα , έχει μπει στο περιθώριο ακόμα και η σκέψη για την διαβίωση του παραβάτη έγκλειστου.  Ειδικά , μετά την τρομολογνία  των ΜΜΕ αλλά και την εκτόξευση της εγκληματικότητας στα ύψη,  τα  δικαιώματα του φυλακισμένου αποτελούν μια λεπτομέρεια. Ο πολιτισμός όμως είναι ένα σύνολο λεπτομερειών  και κρίνεται το επίπεδο του, με την προστασία προς τα αδύναμα μέλη και τα στερούμενα την ελευθερία.


Η στέρηση της ελευθερίας συνεπάγεται καταναγκασμό και δεινοπάθεια αυτού που την υφίσταται γνωρίζουμε , οι δυσμενείς όμως αυτές συνθήκες, κάτω από τις σημερινές κατακτήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι του σημείου να θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 
Από άποψη ηθικών όρων η ανθρωπιστική διαβίωση εκδηλώνεται με διατάξεις του Σωφρονιστικού κώδικα που αφορούν την συμπεριφορά, που πρέπει να επιδεικνύει το προσωπικό προς τους καταδίκους, την επικοινωνία των καταδίκων με πρόσωπα έξω από την φυλακή και την ψυχαγωγία.  Στην πράξη όμως αποδεικνύεται πόσο ξένο σώμα είναι η λειτουργία επανακοινωνικοποίησης  στο κορμό της φυλακής, η οποία , παρά τον ευφημισμό των λέξεων, δεν μπορεί να είναι παρά θεσμός φύλαξης και τιμωρίας.




Η «Σωφρονιστική νομιμότητα», οριοθετεί τα θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων τα οποία οποία όμως καταπατούνται  σε όλες τις μορφές τους.  Οι νόμοι προστατεύουν, σε αντίθεση με  το παρελθόν όπου οι κρατούμενοι ζούσαν κάτω από συνθήκες εξαθλίωσης, την ανθρώπινη διαβίωση τόσο από άποψη φυσικών όρων όσο και από άποψη ηθική. (Σωφρονιστικός κώδικας).Στην διασφάλιση αυτού που έχει επικρατήσει να λέγεται «δικαιώματα του κρατούμενου»  κατατείνουν και οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε διεθνές επίπεδο από διεθνείς οργανισμούς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου