Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Για να κρίνουμε σωστά το σήμερα βλέπουμε τα λάθη στο χθες








Ο νομικός πολιτισμός στην ‘απελευθερωμένη” Ελλάδα αρχίζει με την πρώτη εφημερίδα της κυβέρνησης γραμμένη στα Γερμανικά.
Η νομοθεσία που έφεραν από την Βαυαρία και ίσχυε για τις ανάγκες της, θα τίθετο σε εφαρμογή μετά από δύο χρόνια. Ετσι για δύο χρόνια υπηρχαν μόνο τρια δικαστήρια-καταδικαστήρια που ως στρατοδικία καταδικαζαν χωρις ενόρκους, χωρίς έφεση. Στόχος, η εξόντωση των οπλαρχηγών που ο λαός είχε ως ήρωες. Στο Ναύπλιο με πέντε δικαστές-που δεν ήσαν νομικοί- πραγματοποιούνταν οι δίκες που εντός 24 ωρών εκτελείτο η απόφασης. Έτσι λειτούργησε η δικαιοσύνη ως έκτακτο στρατοδικείο. 
Στο Ναύπλιο όπου ετοίμαζαν τη δίκη του Κολοκοτρώνη ήσαν δικαστές μη νομικοί- άνθρωποι του καθεστώτος, όπως ένας υπάλληλος που κράταγε το πρωτόκολλο στο υπουργείο εσωτερικών και ένας σαλπιγκτής Βαυαρός. Είχαν φέρει και τρεις μεταχειρισμένες λαιμητόμους και δύο κινητές που μετάφεραν γαϊδούρια για την κατά τόπους εφαρμογή απονομής της δικαιοσύνης, τις γκιλοτίνες όπως έλεγε ο λαός, στο Ναύπλιο Χαλκίδα-Μεσολλόγι και με συνοπτικές διαδικασίες “κόβανε”.





Ο Κολοκοτρώνης δεν έβλεπε 
“ούτε πουλί πετούμενο” 
όπως έλεγε, στο μπουντρούμι, 
το κατασκότεινο κελί του 
που τον οδήγησε Γερμανός δεσμοφύλακας 
που δεν ήξερε Ελληνικά 





Για την σύνθεση του πενταμελούς δικαστηρίου του, μεταθέσανε δικαστές και έφεραν δύο από την Χαλκίδα οι οποίοι πριν τη δίκη-καταδίκη είχαν εκδηλώσει την άποψη, ότι ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας έπρεπε να εκτελεστούν.
Ο Τερτσέτης και Πολυζωίδης υπηρετούσαν εκεί ήδη από τον Απρίλιο ως καθεστωτικοί φυσικά και ο άλλος “δικαστής” ο Βούλγαρης, ήταν ο γαμπρός του υπουργού δικαιοσύνης Σχοινά. Ο μόνος που γνώριζε νομικά ήταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου ο Πολυζωίδης, τριάντα ετών με σπουδές στη Γαλλία. Ανήκε στον χώρο της αντιπολίτευσης και είχε εμπλακεί στα πολιτικά πάθη της χώρας διακηρύσσοντας ότι έπρεπε να εξαφανιστεί ο Καποδίστριας ο οποίος μάλιστα τον είχε βοηθήσει και είχε πληρώσει τα έξοδα των σπουδών του. Ενώ του έβαλε ακόμη και τα εισιτήρια επιστροφής του στην Ελλάδα, όταν γύρισε στο Ναύπλιο, ο Μαυροκορδάτος τον έκανε εκδότη μιας εφημερίδας και άρχισε να χύνει δηλητήριο σε σημείο που στην εφημερίδα “Απόλλω퓨που εξέδιδε αργότερα στην ύδρα έγραψε για την δολοφονία του Καποδίστρια, “ ...αυτή η ευγενής γενναιοδωρία των Μαυρομιχάληδων με τη θέληση του Θεού, μας απαλλάξει από τον τύραννο... ευτυχώς έφυγε”










Στο Ναύπλιο, στη Τρίπολη και στο Μελένικο της Μακεδονίας υπάρχει η προτομή του και ως σήμερα απονέμετε τιμή για την αθανασία της μνήμης του. Ο συν εκδότης του, Γιάγκος Σούτσος, άνθρωπος του Κωλέττη και του Μαυροκορδάτου ήταν ο ψευδομάρτυρας στην δίκη του Καραΐσκάκη. Ο ξάδελφος του Σούτσου κάθισε δίπλα στον Πολυζωίδη και συμπλήρωσε την σύνθεση του δικαστηρίου.
Ο Κανέλλος Δεληγιάννης κατασκεύαζε στο μαγαζί του ψευδομάρτυρες που έστελνε ο Κολέτης με την υπόσχεση διορισμού και χρηματικής ανταμοιβής. Όσοι δεν δέχονταν να ψευδομαρτυρήσουν ο Αγγλος δημόσιος κατήγορος, θεολόγος-φιλόσοφος Εδουάρδος Μέισον τους έκλεινε φυλακή. (υπηρέτησε ως ο πρώτος Εισαγγελέας του νεοσύστατου ελληνικού κρατιδίου
Ο Μέισον, αυτός ο Σκοτσέζος εγκάθετος, έγινε καθηγητής, λοχαγός έμμισθος, ήταν ο συνήγορος του (ενός εκ των δυο δολοφόνων του Κυβερνήτη)Γεωργίου Μαυρομιχάλη και ο δημόσιος κατήγορος στη δίκη των αγωνιστών Θ. Κολοκοτρώνη και Δ. Πλαπούτα, ζητώντας τη θανατική τους καταδίκη για εσχάτη προδοσία. Έλαβε αργότερα τον ανώτατο τίτλο τιμής της Ελλάδος, παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος, για τις υψηλές υπηρεσίες στον απελευθερωτικό αγώνα. Τον σταυρο του Σωτήρος, τον έλαβαν επίσης στην εποχή μας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το 2013, ο πρόεδρος της Cosco Group, Γουέι Τζιαφού και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ το 2016.


Σε τζαμι-δικαστήριο oι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται εις θάνατον ως ένοχοι εσχάτης προδοσίας! 

 Την απόφαση υπογράφουν οι Δ. Βούλγαρης, Κ. Σούτσος και Φ. Φραγκούλης. 
 Μόλις τους βγάλανε από το δικαστήριο τους οδηγούν συνοδία της βαυαρέζικης καβαλαρίας στο Ιτς Καλέ. 

Θέλανε να πεθάνει ο Κολοκοτρώνης και ο μόνος που τον υποστήριξε ‘ακούσια” ήταν ο μεγάλος του αντίπαλος ΙΜΠΡΑΉΜ.


Εντωμεταξύ οι Άγγλοι σύστηναν στον Όθωνα να μην φτιάξει ελληνικό στρατό αλλά αρκεί η δημιουργία Χωροφυλακής όπως και έγινε και διατηρήθηκε έως το 1984. 






Τι είναι το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος

Μπροστινή όψη: «Η ΔΕΞΙΑ ΣΟΥ ΧΕΙΡ ΚΥΡΙΕ, ΔΕΔΟΞΑΣΤΑΙ ΕΝ ΙΣΧΥΙ». Στην πίσω όψη του σταυρού υπάρχει η επιγραφή «Η ΕΝ ΑΡΓΕΙ Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ αωκθ'»
Η σύστασή του αποφασίστηκε το 1829, τελευταίο χρόνο της επανάστασης, από την Δ' Εθνική Συνέλευση του Άργους, άρχισε όμως να απονέμεται από το 1833, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο πρώτος που τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος ήταν ο Βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α', πατέρας του Βασιλιά Όθωνα. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου